top of page

"De Prijs van Geluk: Is het de Investering Waard?"

Het is een investering die ik elke ouder gun!


En waarom dan vraag je je af?


Een vraag die ik vaak gesteld krijg is: Word jij wel vergoed? Het simpele antwoord is nee. Maar deze ontkenning brengt me tot een andere vraag: Wat is geluk waard? Natuurlijk is het antwoord op die vraag 'alles', maar ik merk dat het tarief dat ik vraag voor mijn diensten regelmatig als hoog wordt ervaren, waardoor mensen afhaken. Begrijpelijk, want prioriteiten liggen elders, financiën zijn beperkt, en dat respecteer ik en begrijp ik.



Zelfs therapeuten, counselors, en hulpverleners die wel vergoed worden, staan soms voor uitdagingen, omdat de meeste verzekeringen complementaire zorg niet meer dekken. Met andere woorden, zonder aanvullende verzekering zijn de meeste anderen ook niet vergoed. Een kwestie die op het eerste gezicht onrechtvaardig lijkt, maar dat is een ander verhaal.


Stel je voor dat je in verwachting bent. Je gaat naar de babywinkel, waar je deskundig advies krijgt over het beste matrasje om verstikking te voorkomen. Dan neem je natuurlijk dat matrasje, want je wilt alleen het allerbeste voor je kind. Je leest, laat je informeren, beoordeeld verschillende mogelijkheden en investeert.  Kortom je doet er alles aan om je ouderschap zo goed mogelijk vorm te geven, niet waar?


En dan is daar de baby, zonder handleiding, zonder training. Je krijgt wel kraamzorg, maar er is geen blauwdruk of handleiding voor het ouderschap. Je put uit je eigen opvoeding of maakt juist andere keuzes dan dat je eigen ouders deden, maar je moet het zelf doen.

Je kind groeit op, en onverwachte uitdagingen dienen zich aan. Daar sta je dan als kersverse ouder, met nieuwe gevoelens, mogelijk  nog hormonen, en een huilend kind in de supermarkt. Dat was nou  situatie waarvan je gezegd had, “dat gaat bij mij niet gebeuren”.


Je kind lijkt precies te weten welke knoppen hij/zij moet indrukken om je te raken. We komen allemaal op een punt waarop we het even niet meer weten. Maar er is hulp beschikbaar.


Goed, laten we het eens van een ander perspectief bekijken: Stel je voor dat je een puppy neemt, super schattig natuurlijk. Maar goed, puppy’s worden groot en je wilt straks wel een hond die zindelijk is en luistert, toch?  Je gaat naar puppycursus, leert hoe je je nieuwe huisgenoot kunt trainen. Maar bij het ouderschap doen we het vaak gewoon hoe het het beste voelt, zonder training. In de meeste gevallen gaat dat goed, maar sommige ouders, zo niet alle ouders weten het soms gewoon even niet.  Nu is er een opvoedtraining beschikbaar, maar dat betekent investeren, zowel in tijd als in geld.


Gun jezelf ook deze investering in jezelf en je kind!




95 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page